Flaggene er Hentet fra
3dFlags.com
GATEBARNA  I  ESTLAND
www.gatebarna.no
Sommerleir 2013 - fra mandag 22.07.2013 til søndag 04.08.2013
v/Tom Haug

En annerledes leir.
Hver leir er selvfølgelig enestående. Men på denne leiren hadde vi for første gang bare jenter - 22 stykker. Gutta hadde egen leir i Lyngdal, se http://www.haapforalle.no/ . Dessuten hadde vi med 9 nye barn, som bidro til at snittalderen var ganske høy på denne leiren . Aldersspennet var fra 8 til 19 år. Flere av de eldste har foran seg noen kritiske og vanskelige år når skolen er ferdig og voksenlivet starter. Det er jo ikke de mest ressurssterke ungdommene vi har på leir, men de er heller risikoutsatte, der alkohol og narkotika brukes til å glemme motgang og vanskeligheter i livet. Vi tok konsekvensene av dette og prøvde å komme mer i dialog med barna på en annen måte. Vi satte opp en Spørsmålsboks der de kunne spørre om hva som helst. Vi fikk inn 46 spørsmål, som "Hvorfor er livet så vanskelig?", "Hvorfor trenger vi Jesus?", "Hvorfor er menneskene så slemme, brutale, onde?" Flere av spørsmålene ble tatt opp som eget tema på kveldssamlingene. Vi arrangerte gruppesamtaler (to grupper), og det var så interessant at barna ikke ville avbryte da det var tid for kveldssnadderet.   Erfaringene fra leir med bare jenter er veldig positive. Uten gutter er de mer avslappet og normale - og de estiske lederne fikk mange konstruktive samtaler.
Vi delte alle inn i lag som deltok i forskjellige aktiviteter gjennom hele leiren. Her er det det Grønne teamet som viser seg fram. Alle fem lagene var ivrig med med liv og lyst.
Første uke på Lunde med masse fint vær. Det var faktisk bare regn på formiddagen på besøksdagen. Nedenfor er noen bilder fra første leiruke. 
Sommerland!
To av de yngste barna morer seg med hoppetauet
Barn og ledere på årets sommerleir
Kveldssamlingene - et møte med sang, andakt og kveldskos. Siden det var mange "eldre" barn med denne gangen lå listen noe høyere under andaktene. De estiske lederne hadde ansvaret for noen andakter og var flinke til å engasjere både små og store.
Hvert barm fikk et ny-testamente og under andakten fikk de utdelt et kort med bibelvers. De var ivrige etter å finne fram og lese i sitt eget ny-testamente.
Første uke - Lunde leirsted
Kamilla Robsrud var med som medhjelper og tok mange bilder som Helene tegnet etter.
Oppvarming før den store prøven på Tusenfryd.
Besøksdag
Lørdag var som vanlig besøksdag. Det er viktig at alle som støtter arbeidet får anledning til å møtes og treffe barna. Det er noe helt annet å oppleve "live" enn bare lese om arbeidet. Vi hadde fint vær, men skulle ønske at det var flere som hadde kommet.
 
Grillmat på tunet.
Besøkende og leirdeltager i skjønn forening nyter grillmat.
Andre uke - Vatnar leirsted i Bø i Telemark
Dette året fikk vi leie Vartnar leirsted igjen etter at det ble solgt. Stort sett fint vær, men noe gråere enn første uke. Vi fortsatte med lagkonkurransene, fjelltur til Lifjell og en dag i Sommerland badepark. Det var forøvrig lite bading i vår egen badeelv, fordi det var lite vann!
Besøk på en bondegård, med sauer, høns, marssvin.  Ivar Solbu serverte lapper. Dessuten hadde vi en flott blåbærtur. Barna elsker å plukke bær.
 
To fornøyde jenter som er kommet til målet for fjellturen.
Helene Robsrud lager en tegning av barna.
Lek med perler ---
To av dem som har vært med på flere leirer. Vi har faktisk kjent Kristina siden 2004.
for liten og stor
En som var med forførste gang, og en som har vært med en gang før.
Det sorte laget i gang med pilkast.
Potetløp (med eple) hade sine utfordringer. Det gjelder fakstisk å få med seg eplet.
Frokostbordet - ganske forskjellig fra det barna har i Tallinn.
Leirsangen - Jesus ta on vastus. (Jesus han er svaret)
Vi øver inn en ny sang.
Dyp konsentrasjon - Hvor finner jeg Joh. 3.16?
Knut og Synnøve lager sveler til kvelds.
Rullekubbeøvelse - føst til mål uten å bli pannekake
Wenche i farta.
Trampolinen var i flittig bruk. Det som går opp må komme ned!
En stor takk til alle dere som har støttet leiren økonomisk. Uten dere ville vi ikke hatt noen leir. En stor takk også til alle som har bedt for leiren. Vi tror at den har vært til oppmuntring og hjelp for barna som alle har en tøff hverdag.
Video